Bu Ümmetin Âsiyeleri Hollanda Kampı
Sosyal Doku Vakfı Bayanlar Bölümümüzde bir hafta süreli olarak Hollanda’dan bir grup kardeşimizi misafir ettik. Niyetlerini bozmamak üzere sözleşerek sadece “heyecan ve şuur” alma gayesiyle Hollanda’dan yola çıkan kardeşlerimizin duygu yoğunluğu kampın heyecanı başlamadan hissediliyordu.
Garipliği her an hissettikleri bir ülkeden gelip aynı yolda yürüdükleri kardeşlerini görmenin sevinci ve burukluğunu yaşayan kardeşlerimiz, bir haftada gayelerinin içini doldurmak amacıyla pek çok ders ve sunuma katılırken aynı zamanda hem Avrupa Fıkıh Okulu’nda hem de Âsiyelik Medresesi’nde bulunan kardeşlerimizle çay saatlerinde bir araya gelip dertleştiler.

İslam güneşinin batıdan doğması duası ve gayesiyle gayret gösteren Âsiyelik adayları,

– Kur’an-ı Kerim Saatinde; Kur’an-ı Kerim’in tecvid ve talimindeki püf noktaları öğrenip başta namaz sureleri olmak üzere belli surelerin talimini ve tekrarını yapıp,
– Riyazüssalihin’den Kimliğimiz’de; hadislerle kimlik oluşturmanın derin hazzını yaşayıp İmam Nevevi rahmetullahi aleyhi ve Riyazüsalihin hadis kitabını tanıdılar.
– Ümmet Coğrafyası dersinde; Suriyeli muhacir bir hocahanımdan dertlerini ve hedeflerini neden büyütmeleri gerektiğini günümüz olayları üzerinden idrak etmeye çalıştılar.
– İlim ve Kadın dersinde de bu Ümmet’in Âsiyesi olabilmek için ilimle yol almaları gerektiğini örnekler üzerinden müşahede ederken
– Sahabe Kıvamı sunumunda; Rabbimiz tarafından kıyamete kadar yegâne örnek olarak seçilmiş ashabı kiramın kıymetini ve bu kıymetin takdiri olan peşinden gitme standartlarını konuştular.
– Kaynaklarımız seminerinde; hangi meslek erbabı, hangi zümrenin mensubu ya da hangi ülke ya da şehirden olursak olalım mü’min olduğumuz sürece her işimizdeki iki temel kaynağımızı; Kur’an-ı Kerim ve Sünnet-i Resulullah tanıyıp
– İkra Ümmeti Olmak sunumunda; cahillikle değil “ikra” emriyle bağdaşan bir ümmet olduğumuzu örnekler üzerinden değerlendirip ideal bir kitap listesini incelediler.
– Anahtar Cevaplar dersinde; günümüzde bayanlar tarafından sıkça sorulan fıkıh meselelerine cevap bulmaya çalışıp
– Kudüs Davamız sunumunda Ortak Davamızı dert edinmeyi hedeflediler.
– “Utansın” Şiiri Tahlili’nde; Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in açtığı ufukla heyecan kazanıp
– Doğu Türkistan’da Müslüman Olmak semineriyle; Doğu Türkistanlı bir mü’minin gözünden kardeşlik algısını tazelediler.
– Mü’min Genç Kızın Ahlakı dersinde; Rabbimiz’in bir çeşme başındaki hayâlarından dolayı takdir ettiği ve peygamber eşliğine layık bulduğu Medyenli İki Kız’ın örnekliği üzerinden ahlak kavramını,
– Vakıf Adam Olmak seminerinde; nerede olursa olsun Allah için iş yapacak kapasitede mü’min olabilmeyi konuştular.
– Allahuekberi Anlamak sunumunda; zaman, mekân, şartlar fark etmeksizin mü’min olmanın Allah’ın yani en büyüğün tarafında olduğunu belli etmek olduğunu,
– Kadınlar İçin Kırmızı Çizgilerde; mü’min hanımın halvetten tesettüre kadar dikkat etmesi gereken hudutları öğrendiler.
– Ashabı Kehf sunumuyla; ülke ve konum fark etmeksizin saraylarımızdan mağaraya çıkıp oradan da nasıl Arş’a yükselir mü’mini canlı örnekle izliyor gibi olup
– “Hani Din Hepimizindi?” başlığında Allah için hepimizin taşın altına elini sokması gerektiğini günümüz olayları üzerinden değerlendirdiler.
– Hasan el-Benna Mektebi’nde ise; Hasan el-Benna’yı, davet metodunu, bitmeyen heyecanını öğrenip nefis muhasebesinde bulundular.

BU ÜMMETİN ÂSİYELERİ TRABZON KAMPI

Trabzon’da öğrenci olan bir grup kardeşimizle vakıf merkezimizde hafta sonu kampı yaptık. Cuma günü vakfımıza ulaşan kardeşlerimiz kahvaltının ardından eğitim seminerlerine başladılar. Farklı farklı bölümlerde okuyan üniversite öğrencilerinden oluşan grup, kamp başlangıcını “Modern Asırda Allahuekberi Anlamak” konusuyla yaptı. Ardından “Kardeşlik Buluşması”nda vakfımızda eğitim gören kardeşlerimizle bir araya gelen grup, kampa “Geminin Neresindeyiz?” sorgulamasıyla devam ettiler.

Cumartesi günü erken saatlerde heyecanlı grubumuz, Hadislerle Diriliş dersi ardından “Hasan el-Benna Mektebi” ve “Mü’min Genç Kızın Ahlakı” seminerlerine katıldılar. “Biz Ümmetiz” dersi izlenimi ardından Nureddin Yıldız Hocamız’la hasbihal eden kardeşlerimiz, hem dersi hem de Trabzon’da gerçekleştirilen Diriliş Buluşmaları’nı tahlil ettiler. Hocamız’ın “Âsiyelik” hedefini tekrarla hatırlattığı hasbihalin ardından kardeşlerimiz derin bir muhasebeyle kampın ikinci gününü tamamlamış oldu.

Kardeşlerimiz, pazar sabahı da “İslam Allah’ındır” başlıklı Hayat Rehberi dersinin ardından, “Eğitim ve Eğitimci” başlığında Allah’a davet eden mü’min olmamızın gerekliliği ve esaslarını; “Eğitimin İç Sorunları” başlığında davetin hangi alanında olursa olsun karşılaşılabilecek temel sıkıntıları öğrenip “Sahabe Kıvamı” sunumuyla kampı neticelendirmiş oldular.

Zihinlerini temizleyip sahih bilgilerle doldurmak ve manevi âlemlerinde de değişiklik oluşturabilmek gayesiyle İstanbul’a gelen kardeşlerimiz, Pazar akşamı “Şemail-i Şerif Şerhi” ve “Arşın Gölgesindeki Genç” kitapları başta olmak üzere belli kitapların hediye edilmesinin akabinde Trabzon’a geri döndüler.