Mus’ab bin Umeyr Davetçi Okulu, 2015-2016 1. Dönemi Güz Programı Tamamlandı
İnsanlık için çıkarılmış ümmet olmanın ağırlığı, yükü ve heyecanını hissetmek, Mus’ab bin Umeyr’in fedakarlığını ve dünyalık ne varsa elinin tersiyle itişini kimlik olarak benimsemek niyetiyle başlayan Davetçi Okulu’nun beşinci döneminin sonunda yaşanan heyecan, başlangıcından bu güne bu projede emeği geçenlere bir kez daha dua ve şükranlarımızı iletmemizin zaruretini bizlere hatırlattı.
Yoğunlaştırılmış olarak, üç aylık bir sürede, davet ve ilim yoluna hazırlık amaçlı uygulanan program, pratik bilgilerin yansıra, mümin kimliğinin oturması gereken zeminin alt yapısını hazırlama hedefiyle yürütüldü. En güzel söz olan “Allah’a daveti”, hayatının varlık sebebi sayacak mümin gence, yol haritası çizmek amacıyla uygulandı.
Bu süre zarfında katılımcılar şu konularda eğitim gördüler:
Kur’an’ı Kerim’den iki cüz ve belirli sûrelerin ezberi,
40 Hadis ezberi,
Arapça bazı metin ve beyitlerin ezberi,
Öncelikli ilmihal pratiği,
Hitabet,
Toplum psikolojisi,
Diksiyon,
Türkçe-dil anlatım,
Makale yazımı,
Kitap tahlilleri,
İletişim,
Âdâb-ı muaşeret,
Bilgisayar,
Ankara Sohbetleri,
Mümin Kimliğimiz,
Edep ve Amel,
Medine Raporu.
Ayrıca programda Nureddin Yıldız hocamızın derslerine de eksiksiz katılarak, hocamızın derslerini yakından takip etmek ve onun topluma vermek istediği mesajlar üzerinde tefekkürde bulunmak fırsatını da buldular.
Ders programına ilave olarak farklı kitaplar okuyarak, kitap okuma alışkanlığını ve kültürlerini geliştirmeye çalıştılar.
Öğrencilerimiz vakıf dışında da sosyal eğitim ve kişiliklerini geliştirme amaçlı üç kamp yaptılar. Bunun için davetçi kimliğini geliştirmek hedefli Nureddin Yıldız Hocamızın “Geminin Neresindeyiz?” kitabını, ihtilaflar karşısında duruşlarının mihengi için Yûsuf Karadâvî’nin “İhtilaf ve Tefrikalar Karşısında İslâmi Tavır” kitabını, sporun, gezinin, dinlendirici temiz havada okuyup tahlilini yaptılar. Ayrıca Gerede kampına misâfir olarak katılan öğrencilerimiz iletişimin pratiğini izlediler.
Bu yolda hocalarımızın dualarını ve tavsiyelerini de unutmayarak, Emin Saraç hocaefendiyi, Süleyman Ramazanoğlu, Mahmut Toptaş, Ebubekir Sifil ve M. Emin Yıldırım gibi hocalarımızı, kıymetli büyüğümüz tarihçi Kadir Mısıroğlu âbimizi ziyaret ederek önce duâlarını ardından verdikleri nasihatları can kulağıyla dinlediler.
Sosyal Doku bünyesinde her hafta yapılan buluşmalarda sunumlar hazırlayıp hocaları ve öğrenci arkadaşlarıyla paylaştılar.
Üç aylık programın sonunda öğrenciler, bu programın kendilerine kazandırdıklarını şu şekilde ifade ettiler:
Mus’ab 1:
Bizim altın kuralımız ümmet olduğumuzu unutmamamız gerektiğidir. Bu fabrikanın en belirgin katkısının bu şuur olduğunu düşünüyorum. Biz burada aldığımız bilgileri rafa kaldırmamayı öğrendik. İlmin ancak pratiğe döküldüğü zaman işe yarayacağını öğrendik. Bir davetçi buğdayı ekmek haline getirir sloganını sürekli aklımızın bir köşesinde bulundurduk. Bir büyük nimetten daha bahsedecek olursak o da elbette uyku düzeni diyebiliriz. İmsak vaktinde başlayan günün bereketini tattık ve ‘işimiz vaktimizden çok’ sloganını sürekli olarak zihnimizde canlı tutarak Allah’ın yardımıyla pratiğe döktük. Okuduğumuz kitapları sürekli olarak hocalarımızla tahlil ederek hazmettik. Ve böyle bir nimetin şükrünün ancak ölene kadar bu nimeti korumak olduğunu şiar edindik. Rabbimiz başta hocamız olmak üzere tüm emeği geçenlerden razı olsun.
Mus’ab 2:
Mus’ab bin Umeyr Davetçi Okulu benim için bir dönüm noktası oldu. Hayatı bir plan ve düzen içerisinde yaşamanın önemini kavradım. Burada ümmet bilincine, şuuruna vâkıf oldum. Kitap okuma alışkanlığını pekiştirdim. Ümmetin yükünü dertlenmiş gençlerle bir arada bulundum. Nureddin Yıldız gibi bir Âlim’in-Allah ona uzun ömürler versin- derslerini yakından takip etme fırsatı buldum. Davet şuurunu elde ettim ve daha birçok şey… Kısacası ilklerimi Sosyal Doku’da yaşadım. Benim için büyük bir nimetti bu. Allah bu nimetin kıymetini bilenlerden eylesin. Üzerimde emeği geçen bütün hocalarımdan, ağabeylerimden, kardeşlerimden Allah razı olsun. Allah bizi Mus’ab bin Umeyr Davetçi Okulu çatısı altında topladığı gibi, mahşer günü Mus’ab’ın yeğenleri olarak da toplasın. Âmin.
Mus’ab 3:
Sosyal Doku benim için ufuk açıcı bir adres oldu. Sosyal Dokuyla tanışıp Mus’ab bin Umeyr Davetçi Okulu programına başladıktan sonra, hayata bakış açım ve hayattaki gayem, hedefim değişti. Hafız olduğum için, dünyada işin Kur’an’ı ezberlemekle bitmediğini, Kur’an’ı, sünneti, hadisleri, hayat rehberi edinmenin en büyük öncülük olduğunu buradan öğrendim. Bunların yanında ümmet bilincini, kardeşlik ruhunu daha iyi anladım. Kitap okuma konusunda büyük bir alışkanlık kazandığıma inanıyorum. Hitabet konusunda eskiye nazaran ilerleme sağladım, Elhamdulillah. Ümmeti dert edinen genç kardeşler abiler ve değerli hocalar ile tanışıp ders okuyup faydalandım ve bu da ümmetin derdiyle daha çok dertlenebilmeyi sağladı, Elhamdulillah. Benim için çok büyük bir nimet oldu. Rabbim bu nimetin değerini bilip, şükrünü eda etmeyi nasip etsin inşallah. Üzerimde emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
Mus’ab 4:
. Öncelikli kazancım şu ki: Ciddi manada temel bir ümmet bilincimin oluştuğu kanaatindeyim.
. Hakikaten imanın ne demek olduğunu bir nebze de olsa daha çok kavrayabildim.
. Annemden babamdan tam anlamıyla alamadığım umudu başta hocam ve vakıf sayesinde aldım.
. Belki de en çok kazancım şu oldu: Geçmişimdeki hatalarımı tefekkür edip ahiret gerçeğini daha çok gündemime oturtarak rabbimin nimetlerine bakışım değişti.
. İtidalin ne demek olduğunu bizatihi bu vakıfla beraber uygulayarak yaşadım.
Mus’ab 5:
Dini dersler ile sınırlı kalmayan, aynı zamanda sosyal ağırlıklı dersleri barındıran bu kapsamlı müfredatın 3 ay gibi kısa bir sürede bana, yeni bir hayat anlayışı kazandırdığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. İslami kimliğime değer üstüne değer katan ve çok yönlü olan bu eğitim sürecinde bir hatibin muhatap kitlesinde dikkat etmesi gerektiği faktörlerden, Arapça Hadis-i Şerif ezberine kadar, Türkçe’nin doğru ve etkili kullanımından (Diksiyon) İslamiyet’in modern hayatta yaşanmasına kadar (vb), derslerden istifade edebildiğim için kendimi çok bahtiyar hissetmekteyim. Aynı zamanda İslami gündemimizin, verimli bir zaman yönetiminin olmazsa olmazları olan Kuran-ı Kerim ezberi ile bolca kitap okumaları icra etmiş olduğumuzu belirtir, hemen hemen her derste ümmetimizin güncel sorunlarını ve buna dair çözüm yollarını gözlerimin önüne sermiş olan bu çalışmaya dahil edildiğim için Sosyal Doku Vakfı Yönetim Kuruluna ve üstümde emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.
—-
Programın içeriği nedeniyle örgün okuyan öğrencilerin programa alınamadığı 5. dönem Davetçi Okulu’na diğer dönemlere göre az sayıda öğrenci kabul edilebildi. İlim yoluna girecek davetçileri teşvik etmek amacı da güden Davetçi Okulu’nun 6. dönemi, 2016 Mart ayında başlayacak.
2. Dönem Davetçi Okulu Başvuru