Gençdoku, Sistemin Okullarını ve Kullarını Sorguluyor…
Bir yandan Mısır’daki kardeşlerimiz, ellerinden alınan hakları için canlarını ortaya koyuyorlar, bir yandan gözlerimiz Mısır’a kaydı diye bu ay Suriye’de unutulup giden diğer kardeşlerimiz “Zulümden razı olan dilsiz şeytandır!” düsturuyla yıkılmış camilerinden, talan edilmiş evlerinden, kısılmış sesleriyle bizlere hiç susmayan çığlıklarını duyuruyorlar…

İslam coğrafyasında, uzun yıllardır yaşanmadığı kadar yoğun hareketlenmeler var. Müslümanlar olarak Rabbimizin apaçık ayetlerine kulaklarımızı tıkadığımızdan beri birleşip bütünleşememenin acısını, her defasında farklı bir kareden izlemeye devam ediyoruz… Mısır’da katledilen, Suriye’de bombalanan, daha demokratik geçinen coğrafyalarda ise statüko ile boğuşan bizleriz, hepimiziz… Vurulan, şehit edilen kardeşlerimizin anısına hazırlamış olduğumuz Darbe Bültenimizi mutlaka okumalısınız…

GD-Eylul-2

Kardeşlerimizin çektiği acılardan hiçbirini bir diğerinden ayırt etmiyoruz. Onları aklımızdan çıkarmadan bu topraklarda yaşadığımız sorunlardan birini daha ele alıyoruz bu ay: Resmî eğitimi sorguluyoruz ve alternatif eğitimden yola çıkarak çözümler arıyoruz…

GD-Eylul-3

Psikoloğumuz Mehmet Dinç, hayırlı meraklara doğru yönlendirilmemiş sevdaların, kendi ilgilerini keşfedemeyen nesillerin çıkmaz sokaklarda tükendiğini açıklıyor: “Dünyada bir şeylere sevdalanacağız, bir şeyleri merak edeceğiz; yapımızda var bu… Bu sevda, uygun bir merak için yönetilmez ve yönlendirilmezse bir ömür öylesine geçip gider.”

GD-Eylul-44

Hayati Kaan Özer, Darul Erkamlara dönüştürülemeyen resmî eğitim kurumlarımızı en temelinden eleştiriyor ve yakın tarihimizin ilginç eğitim uygulamalarını gözler önüne seriyor. “Resmî Eğitim Masalı” yazısını en az birkaç kere okumanızı öneriyoruz…

Her ağacın altına hikmeti ders olarak işleyen medreselerimizi inşa edebileceğimizi, niyet ettikten sonra eğitimde de okulda da hiçbir engelimiz olmadığını belirten Nureddin Yıldız Hocamız, okuyabildiğimiz her şeyi yeniden okumayı öğretiyor bizlere: “Öğretmeni büyük, öğrencisi değerli, zamanı tekrarsız dünyanın okunacak çok şeyi vardır. Gecesi okunur, gündüzü okunur, ağacı okunur, hayatı okunur, ölümü okunur, soğuğu okunur, sıcağı okunur, dünü okunur, yarını okunur…”

GD-Eylul-6

GD-Eylul-Ek

Dosya konumuzun dışında tarihten, ümmetten, bizden konularla da dergimizin içeriğini elimizden geldiğince zengin tuttuk yine. Ruhunun gençliğini hiç kaybetmeyen ve doğumundan ölümüne dek cihat şuuru ile yaşayan iki insanın hayatından kesitler sunuyoruz. İlki yakın bir zamanda aramızdan ayrılıp ebediyete intikal eden Muhammed Emin Er Hocaefendi… Hocaefendinin âlim, âmil, mücahid, dâî ve müttaki hayatından en seçkin kesitleri bizler için Mehmet Nezir Gül Hocamız derledi. Her ay dergimize birbirinden farklı güzellikler katan Mehmet Hocamıza çok teşekkür ediyoruz.Bir diğer biyografimiz ise Kanije Efsanesi ile Osmanlı tarihinde derin izler bırakmış olan Tiryâkî Hasan Paşa’nın… Boğaziçili genç yazarımız Abdullah Şak, kütüphanesinin tozlu raflarından derleyerek Gençdoku okuyucuları için hazırladı.

GD-Eylul-7

Birbirinden değerli iki büyüğümüzle röportajımız var bu ay. Yıllarca eğitim yönetimi görevini layıkıyla yerine getirmiş olan, günümüzde konferanslarından, seminerlerinden ve Akit gazetesinde haftada dört kez hazırladığı sayfalarından tanıdığımız Yaşar Değirmenci ile hem biraz resmî eğitim dedikodusu yaptık, hem de sonuçsuz eleştirilerden Allah’a sığınıp alternatif eğitim çalışmaları ve sivil eğitim ile ilgili Hocamızın değerli fikirlerini almış olduk. Dedikodu demişsek, resmî kurumların yüzüne de söylüyoruz biz bunları(!), sıkıntı yok!..

GD-Eylul-8

Diğer röportajımızı ise, kurmuş olduğu Aydıner Vakfı ile eğitim ve hizmet konularında örnek çalışmalara imza atan değerli eczacımız Mustafa Aydıner ile gerçekleştirdik. Laboratuvara çevirdiği eczanesinde soluklandığı bir anda kendisiyle röportaj yapma fırsatı yakalamışken, kurucusu olduğu Akıncılar Derneği faaliyetlerinden başladık, gençlik hareketlerinin değişen heyecan ve hedeflerini çekiştirdik, bize örnek olan STK çalışmalarının nasıl yapıldığını öğrendik.

GD-Eylul-9

Yrd.Doç.Dr.Fırat Erdoğan, bu ay ilacın ne olduğunu anlatıyor; Evliya Çelebi “Tell-i Ferik” ile dolaşıyor; ilim talipleri içinse yeni yanıtlanmış fetvalarımız var. Ayrıca Hasan Aycın Üstadımız, siyah-beyaz çizgileriyle dergimize renk katmaya devam ediyor…

GD-Eylul-10

Dergimizi okuyalım, yetiştirilmesi gereken işlerimizi yetiştirelim ama hiçbir namazımızda Mısır’da, Suriye’de ve kayıp coğrafyalarda katledilen kardeşlerimiz için dua etmeyi elimizden geleni yapmayı unutmayalım…